Utflyktsmål Linköping, Östergötland

Det finns inget jag älskar mer än att få åka till ett mysigt utflyktsmål, att packa en picknick med god lunch och en termos med kaffe och ta med min familj på utflykt! Så idag tänkte jag tipsa er om ett ställe som är ett utav våra “go-to” utflyktsmål här i Östergötland, nämligen gamla Linköping! Det är ett så kallat ”friluftsmuseum”, med andra ord så är utställningen utomhus och består främst av gamla byggnader och liknande. Det är lätt att bli hemmablind och inte se allt fint vi har omkring oss, så därför tänkte jag tipsa om just utflyktsmål i Östergötland!

Det som gör detta till en rolig utflykt är dels att det finns massor av fina byggnader att titta på, där man kan gå in och utforska de olika byggnaderna som kan vara allt från gamla bankkontor till butiker. Jag är inte en person som tycker det är jättekul med museer eller historia men jag tycker att det är så mysigt här i gamla Linköping! Så trots att man kanske inte är så intresserad av all historia så är de en mysig dag att gå och strosa bland de gamla byggnaderna. De har även något som kallas för ”barnens bod”, där det finns tillgång till fri lek för barn i alla åldrar. Det är anpassat för att fantasin ska kunna flöda och får leka med allt som finns i boden. Detta är något som kan pigga upp besöket även för de små! En annan sak som vi tycker är lite kul är att de som arbetar där är utklädda och ”lever” som på 1920-talet, och de går in i sina roller! De kommer ridande med häst och vagn som man kan åka med på (för en liten summa). De finns även möjlighet till att få hjälpa till och testa på sysslor från förr inne på det som kallas bryggaregården, vilket jag kan tänka mig kan vara kul för de lite äldre barnen.

Det som vi uppskattar med gamla Linköping är att de finns så mycket olika att göra. Vill man inte spendera en heldag med att gå runt bland de gamla byggnaderna så kan man gå en skogspromenad där du ska hitta ”Vilse i skogen” där de lär ut vad man ska göra om man går vilse. Det finns även skogsbingo där du kan ladda ner bingobrickor och gå en promenadslinga igenom skogen. Vi gick en av dessa slingor, utan bingo, senast vi var där och tyckte att de var så härligt att man bara efter 5 minuters promenad kände som att vi var mitt ute i skogen och inte mitt i stan!

Går man genom skogen i ca 5-10 minuter så hamnar man på valla-gård och i valla lekpark. Det är en jättelekpark som är uppdelad i olika sektioner med allt man kan tänka sig att leka med. De finns även djur man kan titta på så som höns, kaniner, getter och hästar. Vi åker ibland och bara spenderar en heldag i lekparken, då det finns allt möjligt att leka med här så är de inga konstigheter att spendera en heldag här med hela familjen. De finns bänkar för picknick, grillplats samt ett litet café som säljer lättare luncher och glass! Ja jag vet inte hur många sommardagar vi har spenderat här för lek och picknick!

Med andra ord så finns det verkligen något för alla i gamla Linköping och det är mycket som är anpassat just för att barnen ska uppskatta denna utflykt också. Vilket vi tycker är perfekt, då man inte behöver hitta något att roa barnen med, de kan utforska och leka fritt! Vi har även gjort en youtube video om en utav våra utflyktsdagar i gamla Linköping som jag lägger in här nedan.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s