Att Campa (offgrid) med en bebis

Första gången vi åkte och campade efter att Charlie föddes var han ca 9 månader gammal. Vi är en familj som gillar att ”fri campa” (off grid campa), vilket innebär lite mer utmaning än att åka till en campingplats såklart. Det är många som upplever att de behöver sluta med att campa och/eller liknande utomhusaktiviteter när man får barn. Eller i alla fall vänta till barnen är större, men det håller vi inte med om! Man kan absolut åka och tälta/campa med en bebis, man får bara anpassa resan efter bebisen! Och man behöver absolut inte köpa massor med utrustning för att få det att fungera bra! Så här kommer lite kort kring hur vi upplevde det att campa med vår bebis och vad vi tyckte var bra att ha med sig.

Vi packade bilen full, och då menar jag FULL, och tog vi oss ner mot Öland. Det är en ca 5 timmars bil-resa ifrån oss så redan där kom första utmaningen, hur underhåller man en 9 månaders bebis i 5 timmar i en bil? Det som är viktigt att tänka på när man reser med en bebis (eller barn överlag) är att resan helt sker på bebis villkor. Man åker när det passar bebis och man stannar och tar en paus när det passar bebis. Man får också ställa in sig på att en 5 timmars resa lika gärna kan sluta i en 7 timmars resa. Det vi gjorde för att underlätta resan var att starta den ca 30 minuter innan Charlie behövde sova för att ta oss så långt som möjligt medans han sov. Detta gjorde att vi hade ca 2 timmar vakentid där vi behövde underhålla, och då kan vi bara rekommendera massor av snacks! Vi hade fullt med frukt och majskrokar som vi fikade på och läste en hel del böcker.

En annan sak som vi också upplevde som lite av en utmaning att campa med bebis är att packa bilen. Vår bil var helt fylld med grejer, det blev en så kallad ”Tetris-packning”, där man måste lägga grejerna på exakt rätt ställe för att kunna stänga bakluckan. Det i sig är inte ett så stort problem vid själva resan, men undertiden man är där så kan det vara lite enerverande att behöva plocka i/ut så mycket grejer hela tiden. Lika så om man behöver något under resans gång och man då behöver ta ut halva packningen på en parkering någonstans, för att sedan försöka lyckas få in allt lika bra igen, är inte lika kul! Men det gäller att packa smart och att ha tålamod så går även detta bra!

Ungefär såhär ser vår bil ut varje gång vi åker och campar!

Men vad behöver man då när man ska tälta med en bebis? Vi köpte ingen camping-utrustning som var specifikt till bebis utan använde oss av saker som vi hade hemma, så man behöver inte göra det mer komplicerat än det redan är. Vi tog en åkpåse som sovsäck, vilket fungerade utmärkt. Hade även ett par filtar, en tjockare och en muslin filt, så det fanns extra om det skulle behövas. En Muslin filt är alltid smidigt att ha med sig för dagtid också, de är sköna att sova under när det är varmt ute. Vi hade även med oss färskt vatten och en gas-spis för att kunna koka välling och värma mat smidigt. Vi köpte med oss burkar/klämmisar med frukost, lunch och middag då dessa inte behöver förvaras i kyl och är smidiga att värma på. Sen packade vi ordentligt med frukt då de fungerar bra som mellis. Vi hade även med oss bröd och mjukost på tub som fungerade bra som både frukost och mellis till Charlie. Det som blev lite utav ett problem för oss var att Charlie var van vid att enbart få hemlagad mat, då jag gjorde alla puréer själv till honom, så när han fick burkmat så tyckte han inte att de var något goda. Så det var svårt att få i honom bra med mat under dessa dagar. Dag två så fick vi till och med grilla en kycklingbit åt honom och skära i små bitar för att han skulle få i sig någonting förutom smörgås i magen. Men han var så nöjd när han fick äta samma mat som alla andra (fast med mindre kryddor såklart), så problemet var ju ganska snabbt och enkelt åtgärdat!

Något som för oss var viktigt att få med var även vagnen, Charlie somnade enbart i vagn när han var bebis och att försöka få honom att sova i tält utan några andra hjälpmedel kändes som ett alldeles för stort uppdrag. Så på kvällarna tog vi honom i vagnen för att sedan kunna lyfta över i tältet, där han sedan sov hela nätter. Charlie sov aldrig bra när han var bebis men när vi tältade sov han alltid hela nätter, alla andra sover sämre när de lägger sig i ett tält, men inte Charlie! Sen får man nog vara beredd på tidiga mornar när man tältar med småbarn, i alla fall var de så för oss. Det blir ljust tidigt i ett tält och när detta då väcker barnet och de vaknar på en spännande plats och inser att det fortfarande är äventyr så startar ju dagen direkt när de öppnar sina små ögon! De struntar i om klockan är 05 eller 09, det är dags att upptäcka!

En Väldigt glad Charlie (och en mer trött mamma) vid 05.30!

Så sammanfattningsvis så är det viktigaste:
* Tänk på att en resa med bebisar och småbarn alltid sker på deras villkor, stressa inte och ta det som det kommer!
* Åk nära inpå en sovstund, så hinner man förhoppningsvis en längre sträcka medans de sover!
* Packa smart och tänk på vad ni behöver ha under resans gång om ni åker en längre bit
* Man måste INTE köpa massa produkter som är gjort för småbarn och camping, fundera på vad ni har hemma och använd det!
* Vi tyckte att det var väldigt smidigt med en gas-spis till både bebis mat och välling, de värms snabbt och inga problem att packa ihop den i princip direkt efter användning. Vi köpte en för 299 kr från Clas Ohlsson! (viktigt att komma ihåg kastrull, den har lätt glömts här hemma!)
* Om ni fri campar, kom ihåg vatten och diskmedel så man kan rengöra bebis produkter ordentligt
* Som alltid när man är iväg med barn så använder vi oss av snacks, snacks och åter snacks! Fyll på med frukt, majskrokar, russin, ja vad nu era barn gillar. Man kan aldrig ha för mycket snacks när man reser med småbarn!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s