Utomhusaktiviteter för småbarn

Vi är en familj som älskar att vara utomhus, men det som många frågar och undrar kring är ju ofta ”vad gör ni för aktiviteter?”, ”hur underhåller man småbarnen?”, ”hur håller man alla nöjda med samma aktiviteter?” etc. Och det är kanske inte alltid lätt att ALLTID ha alla på gott humör, men för det mesta så går det väldigt enkelt att hitta roliga aktiviteter utomhus för småbarn. Barn behöver inte massor av olika leksaker eller lekplatser för att underhållas. Barn tycker att en rolig aktivitet kan vara vad som helst som man kan hitta utomhus, tillsammans med lite fantasi! Det är väldigt lätt att övertänka en utomhusvistelse och ta med sig MASSOR av saker till barnen för att de ska va nöjda, men utifrån våra erfarenheter så behövs inte detta! Här nedan kommer vi att tipsa lite om roliga utomhus aktiviteter för småbarn som vi har haft mycket kul med!

Det enklaste måste ändå vara på sommaren när det är varmt och soligt och man kan bada och leka med vatten. För vatten tycker väl ändå i princip alla småbarn är roligt? Vi har i alla fall ett barn som älskar vatten och har gjort sedan start. Redan första campingturen när Charlie bara var 9 månader så var vattnet den bästa underhållningen. Vi badar så mycket vädret tillåter, och har gjort varje sommar hittills. Man kan ju köpa olika vattenleksaker om man tycker att det tillför något extra, men behövs absolut inte de första åren i alla fall! Vi har ju såklart haft badring/armpuffar etc (och simväst, det måste jag verkligen slå ett slag för!!) men inte några leksaker. Men utöver att bada så är det ju alltid kul att kasta sten/kottar/pinnar, ja you name it, i vatten. Detta är något som vi kan göra i timmar innan det blir tråkigt (ja vi vuxna kanske tröttnar lite snabbare såklart…)
När barnen blir äldre så är det även kul att håva, även om det bara är sjögräs som man fångar upp så är det underhållande en tid! Man kan håva efter snäckor/musslor eller småfisk och räkor. Vi håvade in en ål i somras, det tyckte Charlie var väldigt spännande! Vi släppte ju såklart tillbaka den i havet efter att vi utforskat den lite först. När jag var liten så gjorde vi restaurang och gjorde olika måltider av sjögräs som vi fångade upp med håv. Detta är kanske inte för alla, då sjögräs ofta kan vara obehagligt för barn, men är man inte rädd för kladd så är detta en toppen lek!

En annan sak som vi ofta gör på sensommaren för att göra en skogspromenad eller liknande lite mer kul är att plocka blåbär, antingen bara för att äta direkt när vi är ute. Eller för att plocka för att göra en blåbärspaj (vilket inte riktigt funkar här då Charlie inte gillar paj..) men att få äta sina egen plockade blåbär i yoghurten eller på pannkakorna är alltid en hit! Eller varför inte bara äta dom med lite mjölk som mellis! Detta gör i alla fall alltid promenaden enklare för oss, det går att motivera med att se om man kan hitta mer bär längre fram eller prata om hur mycket man fått ihop och vad man ska göra med dem sen och det blir fart i benen igen på de små!

Att leta efter bra kottar, pinnar, löv, stenar eller liknande när man är ute är alltid underhållande. Det krävs mycket för att hitta den perfekta pinnen eller stenen och att leta tillsammans är alltid uppskattat. Att leta efter olika slags löv och prata om dem och vilka träd de kommer ifrån är också kul och lärorikt. Vi pratar mycket om olika saker i naturen när vi är ute och vad olika saker kommer ifrån. Vi pratar också mycket om att man inte ska lämna skräp eller liknande efter sig och vi plockar alltid skräp när vi hittar det i naturen. Detta gör att nu när vi är ute så plockar Charlie alltid skräp, oavsett om det är på parkeringen på Ica eller i skogen, vilket jag tycker är en väldigt bra egenskap för att skydda vår miljö! Plus att Charlie nu ser det som en kul lek att plocka så mycket skräp som möjligt, så där är det ju helt klart en win win!
Om barnen är lite äldre så kan man ju göra naturbingo, där kan man skriva ut en bricka innan man ger sig iväg och se vem som får Bingo först.

Det är egentligen enbart fantasin som sätter begränsningar för vad man kan göra utomhus. Häromdagen när vi var ute så plockade Charlie pinnar som vi sedan fiskade med i en vattenpöl. Det som gör att leken blir rolig är ju om man är med och leker som vuxen, jag spelade med och vi kastade oss från att bli attackerade av hajar och fångade stora fiskar som vi åt och vissa som skulle med hem till pappa etc. Om jag inte hade varit med och lekt så tror jag inte att leken hade varit lika kul lika länge. Ibland behöver man som vuxen vara med och starta igång leken för att de ska komma igång och ibland behöver man vara med och leka hela tiden och underhålla. Men jag ser det lite som charmen med att vara ute med sina små, att få uppleva och utforska världen tillsammans genom deras små ögon. Ibland behöver de lite hjälp med fantasin men när man väl dragit igång något så brukar det inte finnas något stop och världen är deras lekplats! Det behövs inte så mycket för att underhålla de små!

En annan viktig sak som vi ofta pratar om när man är iväg på längre resor eller campingturer är att man måste låta barnen få vara med och bestämma. Om barnen ser något som de tycker ser kul ut på vägen eller vill gå på ett sidospår en stund, så är de klart de ska göra det! Det kanske tar x antal minuter eller timmar längre, de kanske gör att ni inte hinner hela den vägen som du hade tänkt, men oj så mycket gladare alla kommer vara om de också får känna att det som de vill göra också hinns med! Att inte alltid få höra ”nej”, ”vi hinner inte”, ”vi ska inte gå åt det hållet” gör att barnen inte kommer uppskatta dagen på samma sätt som om de också får känna sig delaktiga i aktiviteterna!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s