Att åka båt med småbarn

Kan man segla med en tvååring? Vad behöver man ha med sig när man åker båt med småbarn? Hur underhåller man småbarn på en båt? Vad ska man tänka på innan man åker på sjön med småbarn? Dessa var alla frågor som vi ställde oss innan vi faktiskt gav oss iväg på mina föräldrars segelbåt i somras. Charlie var ju då närmare 2 år och vi hade stora funderingar kring hur det faktiskt skulle gå att åka ut på sjön med honom. Vi åker ju inte själva på båten, då vi har noll koll på hur man seglar eller för sig på sjön, vilket såklart gjorde det lite lättare då vi var fyra vuxna på ett barn. Med andra ord, alltid någon som har tid att leka! MEN Charlie är ju ett barn med mycket spring i benen, han gillar inte att sitta still och pyssla med saker utan vill utforska och gör detta väldigt aktivt, så hur skulle det gå att vara på en båt en hel helg? Kommer vi få tjata om att sitta still, om att vara försiktig och ha användning för flytvästen flera gånger om?

Det känns lite som att vi alltid säger att ”det blir vad man gör det till” men det är ju väldigt sant, vi ser inte att man ska behöva ge upp några aktiviteter som man gjorde innan man fick barn. Man behöver bara justera sättet man gör det på! Ibland behöver man fundera ett varv extra på hur man ska gå till väga för att få det på bästa sätt och detta var just en sådan aktivitet där vi funderade lite extra innan vi åkte iväg. För vad behöver en tvååring för att kunna ha det bra på en båt en helg? Första gången vi åkte så sov vi bara en natt, men då detta fungerade så bra så stannade vi två nätter andra gången. Nu är det en relativt stor segelbåt som mina föräldrar har vilket gör att de finns lite utrymme för att röra sig lite på själva båten. Men det som vi tänkte mycket på innan vi åkte var underhållning, som nämnt tidigare har vi ju en grabb som har mycket spring i benen och inte gillar så mycket pyssel och sitta still lekar. Så att då vara ”fast” på en båt som aldrig går in i land kan bli svårt! Det är nämligen ganska svårt att ta sig i land med den båten som mina föräldrar har, men det som är bra är att de har en liten jolle. Vilket gjorde att vi ändå kunde ta oss in till land för en liten picknick och att få springa av oss lite. Det blev ju även som ett äventyr i äventyret, så det kunde inte bli mycket bättre!

Vi tänkte noga igenom vad vi skulle kunna behöva för att underhålla vår tvååring. Det vi faktiskt köpte innan vi åkte var en liten plastbåt att leka med i vattnet, den användes både att hänga i ett snöre bakom båten när vi åkte men också att leka med när vi stod still. Vi köpte även med oss en liten vattenkanna, en hink och en håv. Min mamma hade även köpt en liten pool att ha i sittbrunn då det var ganska kallt i vattnet första omgången vi var där. Så då kunde Charlie leka i vattnet och svalka sig i poolen istället för att behöva bada i havet. Detta visade sig vara väldigt bra då Charlie var LIVRÄDD för att hoppa i vattnet från båten och han som älskar att bada annars! Nu är det ju inte alla som har plats för en liten plask-pool på båten, men att ha en liten balja eller något som barnet kan plaska i är att rekommendera. Vi använde nämligen diskbaljan också där Charlie kunde leka med sin hink och vattenkanna, både när vi åkte med motor och när vi stod still. Att leka med vatten är ju alltid kul, men det är inte alltid så säkert och enkelt ifrån en båt, så då är ju en balja eller liten pool bra. Det gör att man inte behöver sitta och hålla i barnet hela tiden vid lek utan man kan vara i sittbrunn utan att behöva vara rädd för att någon ska trilla i!

Något som också utgjorde den största underhållningen medan båten åkte så var det att få vara med att styra, titta på plottern (sjökortet på skärmen), vinka till de andra båtarna, dra i tamparna (såklart inte de som användes till seglingen) osv. Att få vara med och köra båten, eller känslan av att köra båten, är något som småbarn verkligen uppskattar. Att göra en grej av när det kommer fåglar, fiskar eller vilka djur man nu kan se är också alltid uppskattat. Att bara kolla på omgivningen och prata om vad man ser och se det genom barnens ögon gör att barnen uppskattar det mer också. Första omgången vi åkte använde vi inga leksaker när båten körde då allt var så nytt och spännande. Att få styra båten tillsammans med morfar och titta på skärmen vart man har varit och vart vi skulle. Och glädjen när de andra båtarna vinkade tillbaka till oss när vi vinkande till dom. Det krävs faktiskt inte så mycket för att underhålla småbarn så länge man själv lever sig in i aktiviteten!

Vi hade också laddat ner ett par filmer och lite serier på Ipaden för att kunna varva ner och sitta en stund om behovet fanns. Detta var något som vi faktiskt inte använde mycket alls. Vi tog till det andra morgonen då Charlie vaknade vid 04 och tyckte att dagens äventyr skulle starta, men det tyckte inte riktigt vi andra! Så då tog vi till lite Ipad för att få ligga kvar i sängen en stund till. Sedan använde vi faktiskt det när Charlie skulle sova middag, då han i vanliga fall enbart sover i vagnen så var vi lite oroliga över hur han skulle slappna av och sova när vi var där. Första dagen sov han inte alls och andra dagen somnade han gott till en film, så även om det inte är något stort behov av denna Ipad så kan det ändå vara skönt att ha som en reserv. I denna kategori är det även bra att ta med några favorit böcker, vi läser mycket och det är en enkel aktivitet att ta med sig oavsett vart man befinner sig.

Sen det sista tipset, som det också känns som vi alltid har, är snacks. OJ vad användbart det är med snacks. Att få äta lite vattenmelon, vindruvor, en fruktstång, kanske ett kex eller en muffins underhåller alltid om det börjar bli tråkigt och man inte kommit i land än. Detta var faktiskt ingenting som vi behövde använda för underhållningens skull när vi var iväg, då Charlie älskade allt med att vara på sjön! Men snacks går ju alltid åt ändå, det är bättre att ha för mycket än för lite!

Så lite sammanfattningsvis då, vad behöver man tänka på?
* Köp/packa med lite vattenleksaker, utifrån vad som passar barnets intresse
* Ta med tillräckligt med extrakläder ifall olyckan skulle va framme och någon trillar i!
* Gör lekar medan båten åker, vinka till andra båtar, låt barnet vara med och köra etc.
* Ta med ett par favorit böcker!

Har ni några andra tips så dela gärna med er av dessa i kommentarerna! Man kan aldrig har för många tips kring aktiviteter som dessa.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s