Uteaktiviteter under vinter i Sverige

Det många gör på vintern är att flytta alla aktiviteter inomhus, och bara gå ut och få lite frisk luft en stund här och där. Om ens det. Det är väldigt många som bosätter sig inomhus när kyla och snö kommer och man går inte ut ordentligt förrän våren är här. MEN där tycker jag absolut att man gör fel, det finns massor av aktiviteter som man kan göra även på vintern. Det gäller bara att fundera på vad man gillar att göra överlag, eller vad tycker era barn är kul, och applicera det trots att det är vinter och kallt. Barn bryr sig inte om vilket väder det är, de tycker om utomhusaktiviteter och att få upptäcka världen i alla årstider. Så hur ska man hitta vilka aktiviteter som är uppskattade under vintern då? Jo, vi tänker att ta de aktiviteter som ni uppskattar att göra och anpassa dem efter årstid helt enkelt!

En av våra favorit aktiviteter är att åka till en sjö eller havet, spendera dagen där med picknick och olika aktiviteter. Detta är en utflykt som passar både sommar som vinter, man behöver bara anpassa den efter hur årstiden ser ut. På sommaren åker vi och solar, badar och leker i vattnet. Kanske har med oss någon kall mat att äta, vilket är enkelt om det är mycket folk omkring oss. Hur gör vi det trevligt på vintern då? Jo, om det är snö tar vi med oss en pulka eller snowracer för att leka med. Sen är det alltid kul att utforska en plats när det är fullt med snö, man kan leta efter pinnar och stenar under snön och det blir en kul lek. Är det ordentligt kallt så sjön är frusen så är det väldigt spännande att få gå på isen och leka där. Är det inte fruset så är det alltid kul att kasta sten, snö, kottar ja you name it, i vattnet. Det är en lek som är lika kul sommar som vinter! Man får bara vara nog så barnen inte går ut i vattnet under de kalla årstiderna!

Det som också gör utflykten till en mysig dag är att få laga mat utomhus i snön. Vi har både en gas-spis som är liten och enkel att ta med sig, där kan man göra smårätter som att koka korv eller liknande. Detta är dock något som vi sällan bär med oss, det är mer något som används när vi är ute och campar och vill ha kaffe eller liknande. Vi älskar nämligen att få laga mat över eld, speciellt när det är snö och kallt, det ger en sån mysfaktor! Det är även perfekt att värma sig lite runt elden medan man väntar på sin middag eller lunch. Ibland (läs oftast) så gör vi det enkelt för oss och grillar korv, det är i princip det enda Charlie äter i perioder och det är väldigt smidigt att bära med sig. Det behöver inte tillagas på något krångligt sätt utan det är bara att sätta på en pinne och hålla över glöden så är man snart där. Även lite underhållning för barnen att få vara med och laga maten! Men ibland gör vi det lite mer avancerat om vi är ute och ska äta middag, då tar vi med oss våran muurikka och lagar något mer ”ordentligt” på.

Det kanske är många som är tveksamma till en picknick på vintern, eller ännu mer, att tända en brasa när man har en galen tvååring med sig. MEN efter första gången när man får förklara (ungefär en miljon gånger) att man inte får röra elden, så lär dom sig att det inte är en leksak och att man måste vara försiktig. Då blir det helt plötsligt rätt enkelt och en kul aktivitet även för barnet. Charlie älskar att vara med och lägga upp ved och förbereda inför tändning. Han älskar att få stå och värma sig mot elden och att titta när Tom lagar maten. Han vill väldigt gärna hjälpa till och fixa både med mat och allt runtomkring. Men jag ska också tillägga att första gången vi var och tände en brasa och skulle grilla korv så var det mycket skrik och gråt över att inte få leka i elden eftersom pappa fick det. Så just den gången var inte så rolig för någon tror jag, men efter det så kom vi alla överens om att det är BARA pappa som får röra elden och det är nu accepterat.
Ett litet tips är att första gången vi var iväg så la vi ut stenar runt eldstaden, innanför stenarna får ingen gå förutom Tom. Om jag gick innanför så fick Tom säga åt mig också just för att göra det tydligt att ingen annan får vara nära. Och efter detta så har det aldrig varit något bråk kring det här för oss. Så tips om ni också har nyfikna barn som vill testa gränserna kring elden!

Regel var att stanna utanför de rosa stenarna

Så vårt tips är verkligen att fundera på vad ni uppskattar att göra överlag, och sedan bara anpassa den aktiviteten efter årstid. De flesta aktiviteter går att justera så det fungerar både på sommar och vinter. Så var inte rädda för att gå ut och njut även på vintern!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s