Utflyktsmål Nyköping, Södermanland

Vi är ju en familj som älskar utflykter och en av våra favorit utflykts destinationer är Nyköping i Södermanlands län. Nyköping är en liten hamnstad som är supermysig, både sommar som vinter, vilket gör det till ett perfekt utflyktsmål! Det finns absolut mer att göra under sommaren då man kan fylla ut utflykten med en glass eller restaurangbesök i hamnen samtidigt som man kan njuta av alla båtar. Men även under vintern tycker vi detta är en mysig plats att åka på utflykt till. Detta för att man fortfarande kan ta sig ett varv i hamnen, man kan gå utmed ån eller gå i Nyköpingshus!

Senast vi var i Nyköping så utforskade vi Nyköpingshus på ett helt nytt sätt än tidigare. Jag har varit i Nyköping hundratals gånger, antagligen gått i Nyköpingshus var och varannan gång jag varit där. Jag tänkte nog innan vi åkte sist att de är alltid mysigt med Nyköping men vi får ta ”hela varvet” och se hamnen, ån och Nyköpingshus. Men oj så fel jag hade! Det är ju lite av skönheten när man får barn, man upplever liksom allt på nytt och genom deras ögon när man är iväg. Så vi hann ingenting annat än att gå i Nyköpingshus och det var en så mysig dag och jag kan verkligen rekommendera detta till andra!

Man kan parkera antingen nere vid hamnen eller precis vid Nyköpingshus, så det finns gott om valmöjligheter om man tar bilen dit. Sen så bara vandrade vi runt och kikade på alla gamla delar av olika ”källare” och hålor som fanns runtomkring. Detta var såklart superspännade för Charlie och fantasin tog över om vad som fanns där inne och vad det hade varit. Vi gick in i ruinerna och kikade genom olika ”fönster” och klättrade runt på det som en gång varit väggar. Det är inte jättestort, men när man är två år och vill utforska allt och får tid för lek och fantasi så går det att spendera många timmar här! Jag tror att vi var där och bara kikade och lekte i säkert 4 timmar!

Vi hittade också en del som kallades för ”kungs tornet” där man kunde gå in och utforska. Detta har jag aldrig sett förut och det var spännande att få gå runt och kika på de olika gamla delarna från slottet. Här gick vi bara lite snabbt dock för Bella sov i vagnen och då det var ganska många trappor upp fick vi lämna henne vi ingången. Så vi ville inte vara borta för länge. Men det här var väldigt spännande även för Charlie att gå trots att det kändes väldigt mycket som ett vanligt museum. Eftersom det låg i ett högt torn och man fick gå runt i massa små rum som kändes lite mörka och mysiga så tyckte Charlie det var jättespännande att få gå runt här!

Vi hade med oss en picknick och gick och satte oss inuti Nyköpingshus för att äta den. Detta för att de blåste väldigt mycket den här dagen så vi ville ha lite skydd. Detta var väldigt mysigt men om det var en sommardag skulle jag nog välja att äta utmed ån, hamnen eller på gräset utanför ruinerna. Det hade varit mycket mysigare om vädret och temperaturerna hade tillåtit det! Om man inte vill ha med sig egen mat så finns de både fik och restauranger runtomkring men jag tror bara de är öppna under vår och sommar. Så åker man som vi även under vintern så behöver man ha med sig lite mat om man inte vill ta sig in till centrum.

Om ni är sugna på att se hur det ser ut så har vi även gjort en video om vårt senaste besök!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s