Vad ska man tänka på när man reser med småbarn?

Vi åkte nyligen till England för första gången med barnen, Bella är 6 månader och Charlie lite under 2.5. Vi hade mycket funderingar innan vi åkte, vad behöver man egentligen tänka på innan man reser med småbarn? Vad behöver man ha med sig på ett flygplan till en tvååring? Vad behöver man till en bebis för att underhålla på ett flygplan? Hur gör man för att inte ha skrikande barn hela flygresan? Finns det ens svar på dessa frågor? Det är väl ingen som har en lösning som passar alla, men vi har några tips som vi tycker fungerar för oss!

Det första måste ändå vara att förbereda så gott ni kan. Nu kunde vi ju locka Charlie med att ”nana och grandad väntar när vi kliver av flygplanet”, vilket gjorde att flera veckor innan vi ens åkte så skrek han ”nana!!” så fort han såg ett flygplan. Vilket såklart gjorde att han var helt övertaggad när vi väl skulle åka, men på ett bra sätt. Så förbered på vad som kommer att hända så de vet lite vad som väntar. Vi hade förklarat för Charlie att först ska vi åka buss, sen spårvagn och sen blir de två tåg och så ska vi sova på hotell och äta cheeseburgare (hans favorit). När vi vaknar så ska vi gå på ett flygplan och när vi landar så väntar nana och grandad. Resan började onsdagen vid 14 och på torsdagen vid 18.30 kom vi i mål och det var enbart i bilen sista timman som Charlie helt gav upp och inte orkade mer. Innan det var allt roligt, spännande och vi hade inte ett enda utbrott (vilket är väldigt ovanligt med vår tvååring…). Så jag tror verkligen att de här förberedelserna gjorde mycket för Charlie och att han visste precis i vilken ordning vi skulle göra saker.

En annan förberedelse som är bra att ha är snacks och andra ”mutor”. Fundera på vad era barn tycker om att göra och försök få med något av detta på resan. Visa sedan inte dessa grejer förrän humöret börjar dippa och då kan barnet få en ”överraskning”. Jag hade köpt en bok med fordonsklistermärken i som jag plockade fram på tåget när de inte längre var kul att bara titta ut genom fönstret. Detta var underhållande nästan hela tågresan. Vi hade också köpt en liten bil som vi hade med oss, men som vi inte behövde använda då allt gick så smidigt ändå. Utöver dessa ”leksaker” så hade vi med oss en månads förbrukning av snacks ungefär, jag hade delat in allt i små påsar för att de inte skulle va en stor påse/burk och sen får man bara lite i taget. Så jag gjorde en burk som jag fyllde med popcorn (Charlies favorit snacks) och sen fyllde jag olika påsar med rätt mängd för att fylla på burken när den tog slut. Hade även en påse med lite majskakor, några majs elefanter och fruktstänger. Vi använde en påse majs elefanter och tre popcorn ur första burken på resan dit så detta var ju mycket mer än det som behövdes. Men jag bunkrade upp inför värsta tänkbara, det gjorde ju dock att vi även hade så det räckte till resan hem!

Ett sista tips för Charlies ålder är ju iPad, vi har väldigt lite skärmtid när vi är hemma. Vi använder inte ens Ipaden i vanliga fall och ingenting som Charlie efterfrågar. Men ett par veckor innan resan så fick Charlie åka och köpa ett par egna hörlurar och vi började använda ipaden lite mer frekvent för att han skulle börja tycka de va lite kul. Så vi laddade ner alla hans favorit serier/filmer på Netflix och viaplay så han kunde se detta på planet. Det här använde vi nästan hela flygresan, dels för vi flög när Charlie egentligen brukar sova, så han behövde lite hjälp till avslappning men också då han var väldigt rastlös (övertrött) så de va lite tråkigt att bara pyssla med klistermärken. Han tröttnade dock på ipaden också x antal gånger och bad om att stänga av, men efter att ha läst ett par böcker tröttnade han snabbt och ville tillbaka till paw Patrol.

Till bebis så kan man inte förbereda hur mycket som helst, det går ju inte att förklara eller underhålla på samma sätt som med större barn. Men det vi gjorde var att ha med snacks till henne också (majskrokar och rån) samt se till att ha någon liten underhållande leksak som är lagom stor att bära med sig. Sen hade vi förberett en flaska som hon fick när vi lyfte, för att hon skulle svälja regelbundet och inte få ont i öronen. Detta användes även majskrokarna till och det fungerade förvånansvärt bra!

Vi hade en resa med enbart lite gråt från Bellas håll när vi lyfte men annars så var vår resa som pågick i över 24 timmar i princip gnäll/gråtfri! Vi var helt chockade över hur duktiga barnen var och hur lite motgångar vi faktiskt hade. Men vi var väl förberedda och det här är nog de tipsen som vi kommer utgå ifrån varje flygresa. Nu hoppas vi dock på att kunna köra med vår van istället för att behöva flyga framöver, men tills dess så får vi resa såhär!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s