Vanlife på en budget?

Jag har ju varit inne och snuddat lite på detta tidigare att vi gör en simpel modell av en campervan och vanlife just nu då vi försöker komma undan med en tight budget. Det finns många olika sätt att bygga en campervan på och det beror såklart helt på vad man har för krav på sin vardag. Vi har inga höga krav varken hemma eller när de kommer till vårt vanlife Sverige äventyr och gör därför en simpel variant. Det hade varit skillnad om vi tänkte köra vanlife omkring Europa eller liknande (vilket är drömmen och planen i framtiden) men just nu, när vi håller oss till ett vanlife i Sverige så kräver vi inte så mycket i vår campervan.

Anledningen till att vi har valt att göra en budget campervan nu är för att vi vill spara pengarna till den ”ordentliga” vanen vi planerar att köpa till hösten/vintern. Vi kände att vi behövde ett bättre sätt än tält att övernatta med under sommaren och då vi ändå behövde köpa ny bil så var ju en van det perfekta valet. Vi har alltid plats för massa packning, det finns plats för Toms familj när de kommer och hälsar på och vi har en säng med oss när vi ska iväg på äventyr. Det kunde ju inte bli bättre helt enkelt! Vår Vivaro har ju 9 säten, men vi har plockat ut en rad med säten för att bygga sängen och ha mer packnings yta till vardags. Dock behöver vi ju kunna sätta i den raden med säten till besiktningen då de också måste genomgå den biten. Vilket då gör det lite mer klurigt med sängdelen, då den måste kunna plockas i/ur på ett enkelt sätt. Sen är det ju även lite klurigt då vi behöver ha raden med säten uppfällda när vi är ute och kör så vi kan ha bilbarnstolarna där och när vi ska sova behöver vi ha den platsen för att alla ska få plats i sängen. Men det kan vi prata om en annan gång.

Poängen med detta är att jag ändå vill motivera andra att våga även om man inte har en stor budget och kan bygga en van som har ALLT. Men sålänge man inte sätter för höga krav och kanske är något händig, så går det att komma undan med att inte spendera hela livsbesparingen! Vi köpte som sagt en mindre modell av van, och även en äldre (2003) men med inte allt för höga miltal. Vilket gjorde att vi inte betalde allt för mycket för den. Men sen har ju vi gjort allt själva med bygget. Vi har googlat, läst forum och googlat lite till på hur man gör och vad som är bra material och liknande. Så genom att våga att testa på saker själva så har vi sparat en enorm summa pengar mot om vi hade betalat någon annan att göra det. Och då vill jag även trycka på att vi aldrig gjort något liknande innan, jag har inte byggt något i hela mitt liv och knappt Tom heller. Vi har familj som är duktiga så där har vi frågat om råd när vi fastnat i något, men vi har byggt allt själva.

Likaså med tyger och madrasser, vi har ju sågat av madrasserna på mitten och sen sytt tyg runt så man kan vika ihop dom smidigt när sängen inte ska vara framme. Jag har inte sytt sedan syslöjden i högstadiet men med lite råd i bakfickan så klarades även detta av tillslut! Med den erfarenheten så var myggnäten sen lätta att sy! Sen har vi faktiskt fått hjälp av min mormor att sy mörkläggningsgardiner, där kände jag att mina kunskaper inte räckte till för att kunna göra det både snyggt och praktiskt, haha! Men summa sumarum är ju ändå, VÅGA testa på att göra själva. Det är inte hela världen om de blir lite fel eller man behöver göra om en gång! Det är så kul att ha det här projektet tillsammans och lära sig så mycket på vägen. Så står ni i tankarna men tror att det behöver kosta massor, så tänk om och våga chansa!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s