Vanlife med småbarn!

Att åka på äventyr med två små barn är inte alltid så lätt och att göra det i en (liten!) van gör det både svårare och lättare med dessa äventyr! När man kikar runt så är det oftast yngre par utan barn som lever vanlife, det är lugna mornar med kaffe i solen, Instagram vänliga middagar med en solnedgång i bakgrunden och allt är rent och städat. Det är inte riktigt så vanlife ser ut när du har småbarn, helt tvärtom faktiskt. Ytterst få minuter per dag som är lugna och man sitter i en campingstol och njuter av vädret. Men man njuter av mycket annat istället, som vi tycker att vanlife handlar om och som vi drömmer oss bort till!

Den största utmaningen för oss måste ändå vara att vi åker i en liten van, när vi parkerar för kvällen måste vi ta bort bilbarnstolarna och bygga ihop sängen. Detta gör ju att det är lite pyssligt att få ihop allt om man parkerar sent och barnen är redo att sova. Därför blir man lite mer begränsad i när och var man kan åka. Men så är det nog lite ändå, oavsett storlek på van, då barn inte orkar åka så långa sträckor i taget. Man får helt enkelt resa på barnens villkor och försöka parkera på en rimlig tid på eftermiddagarna! Men detta gör också, att man ofta är redo att parkera för natten när många gör sig redo för att byta plats. Det i sin tur resulterar ju i att vi ofta kan stå på den platsen vi önskat, då vi är där så tidigt!

Det som är otroligt kul är att när vi är iväg i bussen så är det NOLL tjat om iPad eller tv tittande. Vi har i för sig aldrig tjat om iPad hemma heller men tvn ska liksom stå på av rutin hemma även om det inte tittas aktivt många timmar per dag. Men så fort vi är iväg så liksom glöms det bort helt, även när vi försöker muta med iPad (för att få stanna i sängen i 5 min på morgonen eller kanske för att få laga mat i lugn och ro) så nekas det. Eller så sitter de med iPad i 10 min innan de vill springa och leka istället. Och det är ju underbart att se barnen njuta på det sättet och att skärmen inte ens lockar när det finns natur och lek omkring oss!

Det som kanske kan ses som lite svårt är just att vi alla sover i samma säng, det finns inte jättestort utrymme att rulla runt och flyttar någon sig för mycket finns de risk att flera vaknar. Men hittills har de gått väldigt bra och barnen sover faktiskt i bussen! Men man har inga ordentliga kvällsrutiner utan man tas från lek på stranden till sängen direkt, vilket innebär rätt långa nattningar tyvärr! Men det kanske vi kommer över med tiden också, vi har ju faktiskt inte varit iväg så väldans mycket än för att hitta fasta rutiner!

Hittills så älskar hela familjen buss-livet och även om det finns vissa nackdelar så övervinner fördelarna med hästlängder. Det är fanatiskt att få vara utomhus från morgon till kväll och att få spendera tiden med min familj på det här sättet. Nu drömmer vi om att köpa en stor van och sälja huset (även om vi antagligen inte kommer göra det, så lockar vanlife på heltid mer än någonsin just nu!)


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s