Underhålla barn utomhus?

Något som jag tror att många ser som en utmaning och svårighet med att leva vanlife är just hur man ska underhålla barnen utomhus hela dagarna? Vad gör man för att barnen ska tycka att det är kul med vanlife trots minimalt med leksaker? Vad gör man med dom timmarna som barnen brukar sitta vid skärmen hemma? Blir de inte tjat kring skärmtid när man bor där de inte finns någon direkt möjlighet till skärm? Blir det tjat om att vilja åka hem då man bor i skogen och de inte finns några lekparken omkring? Hur gör man för att få hela familjen att tycka att vanlife är kul? Eller ja, hur gör VI helt enkelt!

Vi har såklart inte lösningen för alla, vi utgår ifrån vår familj och våra behov och har haft en förvånansvärt lugn sommar! Eller ja, det beror kanske på vad man anser som lugn, men om man utgår ifrån gnäll, tjat och bråk så har vi haft en fantastisk sommar! Om man utgår från en ”lugn sommar” i bemärkelse som att vi har suttit på en strand och lagt upp fötterna för att lyssna på en ljudbok så har vi absolut inte haft en lugn sommar! Men, vi har ju en (snart) 3 åring här hemma och alla som har barn vet ju vad den åldern innebär. Man testar gränser i princip hela tiden, man ser hur mycket man kan få bestämma själv och man vill göra allt självständigt. Får man inte det, eller om det kommer andra motgångar så slår dessa motgångar VÄLDIGT hårt och hela världen går under. Men på något konstigt vänster så liksom försvinner det här lite när vi är utomhus. Så att vi har spenderat hela sommaren ute i vanen, varit utomhus från att vi vaknar på morgonen till att vi somnar på kvällen. Leker med den handfull leksaker vi har och det som vi kan hitta i naturen har liksom gett oss alla något slags lugn i vardagen. Sen har vi absolut gnäll och gråt ändå, men inte alls på samma nivå som hemma! Men de kanske har lite att göra med att man själv inte har lika mycket regler när man är på vägarna, samt att det finns inte lika mycket hyss att hitta på när man är iväg! Så vi har haft minimalt med bråk och skrik den här sommaren, om man jämför med om vi hade varit hemma. Då tror jag att vi hade gått under. Så ni som tvekar, ge er ut i naturen med era små. Alla mår bra av det! Vi har ett uttryck som vi tycker att alla småbarnsföräldrar borde lyssna till ”if you remove the walls, they won’t be bouncing of them”, vilket i princip innebär då att om man tar bort väggarna så har de inget att klättra på. Och vi tycker att det stämmer så bra!

Men vad gör vi då, rent praktiskt, för att underhålla barnen utomhus hela dagarna? Ska jag vara helt ärlig så är det ingenting som vi tänker aktivt på när vi är iväg. Men aktiviteter som vi uppskattar att göra när vi varit i bussen är t.ex. att gå i skogen och utforska området som vi bor i. Är det tråkigt att bara gå så brukar vi ha med oss en hink, i den kan man samla kottar, stenar eller annat kul som man hittar på vägen. Vet man om att det finns vatten längre bort på stigen så brukar vi samla sånt som kan vara kul att kasta i vattnet. Ibland om det är mycket skräp i skogen så samlar vi upp det, de tycker Charlie är superkul då han vet att man inte ska lämna skräp efter sig. Två favorit aktiviteter som vi har i skogen ändå är ju att samla bär, det uppskattas alltid av alla. Jag tycker det är väldigt lugnande och avslappnande att få gå och plocka lite bär och barnen älskar att äta dom. Win-Win! Den andra aktiviteten är att leka kurragömma, då brukar en av oss springa före i det håll som vi ändå ska gå åt och gömma sig. Detta är en toppen grej när barnen tröttnat på att ”bara” gå, då kommer man dit man ska genom lek och man slipper gnäll, gråt och att behöva bära någon som absolut inte vill gå längre!

Sen tänker jag att de finns de ”självklara” aktiviteterna så som att bada, bygga sandslott, bygga stenhus (om de ej finns sand), kasta boll, spela fotboll etc. Vi har inte mycket leksaker med oss men vi har alltid med oss hink, spade, vattenkanna, fotboll, någon mindre boll, bilar och böcker. Har man tröttnat på de som redan finns i naturen så kan man alltid plocka fram de här grejerna och det blir lite roligare igen. Då kan man spela lite fotboll eller bygga en bana för bilarna att köra på så är alla nöjda helt plötsligt. Det som man lätt glömmer bort är att barn behöver faktiskt inte så himla mycket för att vara nöjda. När man är hemma med alla hundra leksaker som finns där och barnen har tröttnat på allt är de lätt att tänka att man behöver något mer, något roligare. Men oftast så blir de roligare ju mindre leksaker som finns, då är man helt plötsligt nöjd med bara tre bilar att köra med. Så övertänk inte och packa inte med er livets alla leksaker, det behövs verkligen inte! Det blir också en liten bonus att när man väl kommer hem, då är alla andra leksaker (som de kanske ratat innan) superroliga igen då man har fått sakna dem lite!

Men den här stora frågan kring skärmtid då? Hur gör man egentligen när man bor i ingenstans, inget internet och ingen tv? Vad gör man med alla timmar där barnen ”brukar” sitta vid skärmen?
Vi är kanske fel familj att svara på den här frågan, för tänker man Ipad användande så har inte vi många timmar av det i veckan, tror faktiskt inte ens att vi kommer upp i ”timmar” utan ligger nog under en timma av användande där. Klart att de kan vara mer någon vecka och inte alls nästa. Men det är YTTERST sällan som Ipad används i det här hemmet. Och det är inte för att vi säger nej, utan våra barn är bara inte intresserade av den. De vill hellre leka än att sitta och spela på den. Sen tittar vi nog endel på tv när vi är hemma men i vanen så finns det ju ingen tv alls. MEN vi har faktiskt, inte en enda gång under hela vår sommar, hört Charlie fråga efter Ipad eller tv. Det känns helt otroligt då han ändå ber om tv relativt ofta hemma. Vi har använt Ipaden för att försöka få ligga kvar i sängen i mer än 30 sekunder efter vi öppnat ögonen och även någon gång ibland då vi känt att nu skulle de va skönt om du kunde sitta still här en stund så vi kan göra det här. Men det är knappt att det har fungerat, Charlie har tittat 20-30 minuter som längst och sen är han uttråkad och vill hitta på något istället. Vilket är superskönt att de inte har varit något tjat eller gnäll om Ipad men också lite tråkigt att man inte ens kan använda det som muta för att få 10 minuter att vakna på morgonen!

Det finns oändligt mycket att utforska när man är ute på vägarna och man sover ju oftast på ett nytt ställe varje dag, vilket gör att det är nya områden att de dagligen. Det är sällan det hinner bli tristess hos barnen när man byter plats så ofta. Men även de gånger vi varit på samma plats i flera dagar så har de aldrig varit gnäll. Det är så kul att bara få vara ute och leka med det som finns, det är bara fantasin som sätter gränser. Att samla kottar, sten, pinnar ja you name it, kan vara en rolig aktivitet i timmar! Bara man är med och styr det till en lek från början så brukar det kunna va kul länge. Så jag måste ändå säga att det är inga konstigheter att hålla alla glada och nöjda utan skärmtid eller annat skrot man har hemma! Alla är mycket gladare och nöjdare överlag när man är iväg så det andra löser sig oftast utan att man ens behöver tänka på det.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s