DIY säng (för 4) i vår lilla van!

Som jag skrivit tidigare så har vi byggt vår van själva och större delen av vanen består ju just utav sängen. Vi funderade länge och mycket innan vi kunde lösa problematiken kring att kunna ha fyra bältade platser på dagen men också kunna sova bekvämt för alla på natten. Vi fick tänka och tänka om många gånger för att hitta lösningen till vårt DIY projekt av sängen i vår van. Det svåra var även att det var klurigt att hitta andra som gjort sängplats för fyra i en så liten van, för att också ha fyra bältade platser. Så vi fick ta inspiration ifrån personer som byggde van för två personer och sen försöka tänka och klura själva hur man kan anpassa det till en väldigt liten van men för fyra personer! Vår säng blev en 160×200 cm säng, vilket är fantastiskt skönt att ha det så stort när man ska sova så många! Så häng på vår DIY resa av säng i vår lilla campervan!

Otroligt laddad inför planeringen av vanen!

Vår lilla Vivaro har egentligen tre rader med säten och där fick vi oss en (första) tankeställare när vi hade hämtat hem bilen. Det var nämligen så att raden i mitten inte gick att fälla så det blev helt platt. Men det löste vi genom att plocka ut mittenraden och sätta dit den bakre raden, då den gick att fälla helt! Så vi har en rad av säten som står i förrådet här hemma, för om man inte vill registrera om bilen så måste alla säten vara i vid besiktning. Där kom tankeställare nummer två, hur ska vi bygga för att lätt få ut sängen och i sätena när det är dags för besiktning?

Vi valde att bygga stommen till sängen i tre olika moduler, där inget är fastskruvat i själva bussen. Vi har byggt runt hjulhusen och försökt att göra det så jämt som de går för att få en så stadig stomme som möjligt. Till höger (se bild nedan) byggde vi en stomme på en låda, med en stor ”vägg” in mot mitten av bussen. I fästet för sätena som inte är i bussen byggde vi in en skena som väggen står i, för att stabilisera den. Det sitter balkar för stabilisering både upp mot där sängen ska vara men också till höger, ut mot bussens plåtsida.

Här är en bild från när den är helt klar, det var inget ”lock” på såhär tidigt i processen.

Till vänster så sitter det egentligen bara en ram ut mot plåtsidan av bilen, som ser likadan ut som den på bilden ovan. Sen gjorde vi själva ”plattformen” för sängen, som är en plywood skiva med tre balkar under för att ge ordentlig stadga. Till dessa balkar gjorde vi fästen att lägga dem i för att de ska ge det stöd som önskas. Så dessa ”hakar” man i när man lägger dit plywooden, detta gör då att hela stommen blir stabil då den pressar alla delar mot varandra och mot bussens utsida. Det svåra har varit att bygga det tight för att ge stabilitet men inte för tight då det får träet att gnissla mot varandra. Men efter att ha testat den under sommaren så måste jag faktiskt ge oss godkänt på den delen!

Här ser man hur det ser ut när plywoodskivan ligger på och balkarna sitter under.

Efter det här skruvade vi fast en topp del på den högra sidan också. Och hela den bakre delen var färdig. Nu till nästa ”svåra” del, vi tänkte från början ha en till plywoodskiva som man vek ut över de fällda sätena när det var dags att sova, men detta blev i praktiken väldigt krånglig. Så efter att ha tänkt några varv till, så bestämde vi oss för att ha en skiva som man istället drar ut över de fällda sätena. Så vi sågade ut en plywoodskiva efter bussens konturer, satte en förstärkningslist på den redan befintliga delen av sängen och sen testade lösningar för hur det skulle kunna fungera.

Såhär såg det ut när alla delar var på.

Så lösningen som vi kom fram till var att dels såga ut ett hål för del där sätet var ojämnt för att jämna ut detta. Sedan borrade vi två hål på vardera långsida av plywoodskivan (alltså mot framsätet och mot den redan befintliga delen av sängen). I de hålen vid sängen sätter vi i två ”plugg” för att skivorna inte ska glida isär under natten. I de hålen mot framsätet så knöt vi en ögla av tampar för att sedan kunna haka fast dessa i karbinhakar hängande i likadana tampar från nackstöden för att ge stabilitet.

Vi har även lagt matta på plywooden för att de ska kännas mer trevligt och mjukt även när madrasserna inte ligger i bilen. Detta är absolut inte nödvändigt men vi upplevde det som en mycket mer hemtrevlig känsla i bilen efter vi gjort det!

Sängen fungerar alltså som så att den bakre delen är ”fast” och alltid där, medan den främre dras ut när vi stannar för natten och barnens stolar kan plockas bort. Då tar man bara i de öglor vi knutit i den delen och drar fram plywoodskivan och sedan fäster dem som beskrivet ovan. Jag trodde att detta kunde bli lite kämpigt att hålla på med dagligen när vi är iväg men när man väl kommit på tekniken så fungerar det otroligt smidigt! Hoppas vi kunnat inspirera någon med vårat DIY projekt! Är man intresserad av lite mer detaljer och att se hur vi har gjort (ibland lättare att förstå) så har vi gjort en youtube serie där vi bygger bussen!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s