Utflyktsmål för småbarn (Östergötland)

Det finns otroligt mycket aktiviter och utflyktsmål omkring oss som är anpassade för lite större barn (från kanske 5-6 år och uppåt) men jag tycker att det är svårt att hitta kul saker som även stimulerar de mindre barnen. Det är även så att många ställen som har kul aktiviteter kostar väldigt mycket, och om man då ska gå in en hel familj varje vecka så blir det ofantliga mängder pengar. Det vi reagerar på ofta är att det är gratis fram tills barnen är 1 år, men trots detta så finns det ingenting som är underhållande för mindre barn än 4-5 år, vilket gör att (i alla fall vi) undviker dessa platser. Vi hittar ju oftast på aktiviteter utomhus och trivs otroligt bra i skog och natur, men efter en hel sommar på vägarna där vi i princip enbart lekt med det vi hittat ute så kände vi för att hitta på någonting annat. Det var då vi snubblade över ett superkul utflyktsmål som även var väldigt roligt för oss med mindre barn. Båda våra barn uppskattade det otroligt mycket (1 år och 3 år) och det fanns massor av kul aktiviteter och leksaker och möjlighet för fantasin att flöda!

Arbetetsmuseum i Norrköping har gjort någonting som heter Lilla Arbetets som är en utställning som är gjord för hela familjen, det är ett helt våningsplan som är fyllt med äventyr för de små. Det är som olika sektioner där det bland annat finns en gruva, ett tåg (med tågbana), en båt (med fiskaffär och fiskemöjligheter), en textilmaskin, skogshuggarstuga med ett litet kök och säng osv. Och alla de olika sektionerna är gjorda så det finns möjlighet att läsa/lyssna på lite historia eller om man bara vill utforska genom lek. Allt är väldigt inbjudande till lek och det är både lärorikt och kul att testa de olika sektionerna!

Charlie fastnar alltid i tågdelen, han älskar tågbana och trots att vi har en likadan hemma så är det mycket roligare här. Han kan stå och köra med tågen hur länge som helst, testar olika banor och hur det fungerar. Han gillar även tåget som man kan klättra upp i och köra. Där händer det olika saker om man trycker på knapparna, t.ex. att tåget börjar rulla, det kommer rök ur loket och en olika lampor som blinkar.

Gruvan är också en favorit, dock lite läskigt första gången vi var där, men nu tycker båda barnen att det är supermysig att krypa omkring där. Man får ta på sig en liten bygghjälm när man först kryper in, där kan man även spränga så det blixtrar och dundrar i hela gruvan. Det finns lite rep som man kan dra i för att hissa upp olika säckar i taket och liknande. Det hela är gjort väldigt fint och inbjudande för barn, det känns som en liten koja som man får krypa runt i (det är ganska lågt i tak) vilket barn såklart älskar! Plus att man kan lära sig hur det faktiskt gick till i gruvorna förr.

Textilmaskinen var nog Bellas favorit den här gången, det fanns mycket knappar att trycka på och olika kugghjul som man kunde snurra på. Det är ju en perfekt lek för någon som är 1 år. Det hela ser i princip ut som en aktivitetsvägg för småbarn, knappar, skruvar, kugghjul, skärmar, hål med olika material i, flätor i olika textiler att känna på etc. Otroligt bra för de allra minsta att ha något att leka med också!

Båten tycker jag är lite mysig, det är ett lastfartyg skulle jag gissa på där man i aktern kan styra båten och prata genom ett rör till dem som står i hamnen (några meter bort), går man fram i fören så är det ett litet fönster ner mot botten där man kan kika på fiskar och annat som finns på havets botten. Första gången vi var där så fanns det även ett fiskespö där man kunde fånga gosedjursfiskar med magneter. Fiskespöet finns fortfarande kvar men sitter numera fast i bryggan som båten ligger vid och fiskarna har inte längre magneter. Men det stoppar inte barnen från att fiska, en får ligga på marken och en står på bryggan så får man hjälpas åt att få upp fiskarna helt enkelt. Allt går bara man har fantasi! Bakom båten finns det även en lite rutchkana att åka på och bredvid den ligger en ”fiskaffär” där det står en liten kassaapparat och man kan sälja fisk genom ett fönster. Framför båten ligger hamnen och där inne kan man trycka på massor av olika knappar och det händer olika saker. Jag tycker att det är otroligt bra anpassat för att det ska finnas något till alla, oavsett ålder!

Det finns otroligt mycket att upptäcka och jag har inte skrivit om allt här. Det som vi tycker är väldigt positivt är att det är anpassat så det finns något kul både för de barn som är 1 år och de som är 5 år här. Det är helt gratis att gå in och det är öppet alla dagar. Det är sällan man hittar aktiviteter som är kul för hela familjen, där det inte bara är roligt för ett barn och de andra får liksom haka på! Så är ni sugna på en inomhusaktivitet som fungerar för hela familjen så ta er till Norrköpings arbetsmuseum och kika på deras källarplan. Vi rekommenderar det verkligen!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s