Hur ska vi överleva med dagens priser?

Det känns som att det är en oro i hela samhället just nu. Inte bara pga. valet och allt som kommer med den osäkerheten utan också på grund av priserna i dagens läge. Elpriserna är förutsedda att skjuta i taket (mer än de redan gjort) och att alla familjer bör ha 50 000 kr i buffert. Råvaror och andra produkter har också skjutit i höjden. Jag läste någonstans att blöjor har gått upp 25% i pris sedan januari (!!) det är helt sinnessjukt. Det är just svårast för oss barnfamiljer då det är framförallt blöjor och välling (eller ja kanske barnmat överlag) som har gått upp främst. Ett paket köttbullar som tidigare kostade 55 kr är nu uppe på 89 kr. Grönsaker ska vi inte ens prata om, det är ett pussel för många att klara mathandlingar nu för tiden. Och att då också veta att man behöver spara ihop 50 000 i en buffert för att kunna ha värme i huset är tungt för många just nu. Så hur tänker vi kring det här? Hur planerar vi att kunna ta oss vidare och överleva dessa svåra tider som vi är påväg emot?

Just som situationen är nu så får man försöka göra de små förändringarna även om de kanske inte sparar än otroligt med pengar. Men alla bäckar små som man brukar säga. Det är ett par saker som vi har ändrat sedan priserna började gå upp, just för att känna att alla pengar inte går till mat utan vi också har pengar över till aktiviteter. Det främsta är att handla det som är på rabatt, varje vecka skickar Coop, Ica och Willys ut vilka produkter som är rabatterat och sedan då välja den butik som passar ens önskemål bäst. Det är inte alltid det roligaste sättet att handla mat på, för det är sällan man får det man är sugen på. MEN det är otroligt mycket pengar som vi sparar på detta, vi har tagit ner våra kostnader med 200-300 kr per vecka! Så har man inte sett över detta så är det ett hett tips om man vill spara pengar ”snabbt”.

En annan del som vi också har börjat med är att baka vårt eget bröd och lägga in egna grönsaker. Detta är något som jag personligen tycker har två fördelar, det blir en kul aktivitet för mig och barnen på dagarna men det gör också att vi sparar pengar. Att baka eget bröd är ju också fruktansvärt gott? Att äta det direkt när de kommer ur ugnen och är sådär krispigt och varmt så smöret smälter? Fantastiskt om du frågar mig! Dock blir det ju torrt snabbt när man gör det själv, så viktigt att komma ihåg att stoppa det i frysen om man inte ska äta hela limpan direkt.

Jag tycker att det är en superbra aktivitet att göra med barn också, det finns mycket att lära i just bakning. Man lär sig hur man mäter, att det är viktigt att följa de olika stegen, man ser också hur olika produkter blandas och blir något helt annat som slutprodukt. Det som är viktigt när man bakar med barn är ju att kanske inte göra allt för svåra recept då det lätt blir så att barnet tröttnar (då bröd ändå tar ett par timmar att baka), så man inte står med ett halvfärdigt bröd och ett barn som tjatar om att man vill gå ut eller liknande. (Jag ska dela ett superenkelt och gott recept här under sen!) Jag tror att det är viktigt att barn får vara med i hushållsysslor och att man gör de tillsammans, då de ser hur det går till och de får vara med och delta i något som hela familjen har nytta av. Jag ser också på vår son hur stolt han blir när han kan säga att han har bakat brödet till dagens kvällsmat.

Vårat absolut mest bakade bröd är ett simpelt recept ifrån Ica. Det går ”snabbt” och enkelt att slänga ihop då det inte är så många ingredienser och inte är allt för många steg. Det man behöver är:
5 dl vatten
25 g jäst
1 1/2 tsk salt
11 dl vetemjöl


1. Värm vattnet till fingervarmt och rör ut salt och jäst i vattnet. Blanda i mjölet och arbeta ihop till en smidig men lite kladdig deg. Låt jäsa (under handduk) i 45 min.
2. Forma degen till en limpa (eller två skulle jag nästan rekommendera) och lägg på en smord plåt och låt jäsa i ytterliggare 30 min. Ibland kör jag lite flingsalt på limpan innan jag kör in den i ugnen för lite extra smak, tips tips!
3. Grädda limpan på 200 grader i ca 35 minuter. Jag brukar köra på varmluft de sista fem för att ge en lite extra krispig yta!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s