Att pigga upp i höstmörkret

Hösten har ni smugit sig på och både mörker och kyla förgyller våra dagar mer och mer. Det känns som hösten kom snabbt i år och september är inte över men vi har redan plockat fram mössor och varmare jackor. Det är lätt att känna att sommaren och utomhus-livet är över för i år men där tycker jag att vi ska tänka om! Hösten och mörkret är ju så mysigt att använda sig av och ha härliga dagar utomhus! Det är lätt att dra sig inomhus nu när det är höst och aktiviteterna som gjorts under sommaren inte längre är tillgängliga. Men det är så otroligt viktigt för vårt psykiska (och även fysiska såklart) mående att vara ute i friska luften, så vilka aktiviteter fungerar bra nu när hösten smugit sig på?

Det är som sagt lätt att dra sig in såhär års och kurera sig med te och varma filtar, men man missar otroligt mycket fint utomhus då. Att klä på sig ordentligt, gå ut i skogen och laga mat tillsammans såhär års är en av våra absolut favorit aktiviteter. Det är ju något otroligt mysigt i att faktiskt behöva värma sig vid elden och inte bara laga mat på den! Att packa ner en termos med varm choklad eller te för att dricka på en strand någonstans är ju inte heller helt fel! Att våga sig ut på picknick och utflykt även under höst (och vinter!) är underbart och ger så mycket energi.

Någonting som vi har upptäckt i år är att göra en ”utebio”. Vi städade massor på altan (vi har tak på den), la ut filtar och kuddar att sitta på. Samt filtar att sitta under. Ställde ut ett litet bord och plockade fram en gammal tv som vi bar ut. Tände massa ljus och beställde hem en pizza att dela på. Sen satt vi på golvet och tittade på film utomhus och bara njöt. Barnen älskade det, vi fick sitta och mysa under filtar samtidigt som vi fick frisk luft. Det blir en mycket härligare känsla att ta ut fredagsmyset istället för att alltid sätta sig i soffan. Även om man egentligen gör samma sak som man brukar, så får de en annan känsla på det när man är utomhus och måste mysa ner sig lite för att hålla sig varm.

Vi vill verkligen uppmana alla att ta sig ut även nu under höst och vinter. Det behöver inte vara så stort, det blir liksom vad man gör de till! Vill man inte laga mat utomhus så kan man alltid ha med sig picknick, annars är ju en grillkorv alltid en väldigt enkel och snabb måltid. Vi har även gjort fajitas och bolognese på vår muurikka. Så man kan ju helt välja utifrån vilka möjligheter och intressen man själv har. Oavsett så ger det otroligt mycket energi att få spendera heldagar utomhus även nu när de är kyligare ute!

Har ni några tips på favorit aktiviteter utomhus nu när hösten smugit sig på?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s