Vi får otroligt mycket frågor kring varför våra barn inte går i förskola. Att ha en treåring som inte går på förskola går helt emot normen och det skaver hos otrolig många. Men varför skaver det? Varför är det ett så stort problem för många att barn inte går på förskola? Och varför anser vi att det är bättre (för oss) att vara hemmaföräldrar. Det är något som går att diskutera otroligt mycket och det finns inget rätt svar för alla utan alla måste göra det som passar sin familj. Det viktiga är att man måste våga tänka tanken innan man bara gör som samhället säger.
I det här inlägget så kommer jag att besvara en fråga som vi får i princip dagligen, oavsett om det är när vi är på öppna förskolan, lekparken eller sociala medier. Varför går våra barn inte på förskola? Och när ska de börja egentligen? – Tanken är att våra barn inte ska behöva börja förskola, om de vill gå när de är äldre och efterfrågar detta så kommer vi inte säga nej. Men tanken är att de ska kunna få vara hemma fram tills de ska börja skolan.

Det finns otroligt många anledningar till varför vi har valt att gå den här vägen så det är svårt att säga exakt varför då det blir en otroligt lång utläggning. Men jag ska försöka fatta mig kort och inkludera de viktigaste bitarna (ur vårt perspektiv). Barnen är bara små en gång, att få spendera dessa småbarnsår med dom är ovärderligt enligt oss. Att få ge våra perspektiv och grundregler till barnen och inte låta någon annan göra detta och enbart se våra barn på helgerna. För kvällar efter förskola och jobb är ju inte direkt att umgås och se sina barn, då ska det lagas mat, badas och sovas. Man hör även otroligt många skräckexempel där barn inte får blöjor bytta, barn som står ensamma och gråter hela dagarna och som helt enkelt inte trivs i en förskolemiljö. Det är något som vi inte vill utsätta våra barn för om vi absolut inte måste.
Många kommer till oss med argument som att ”barn behöver den stimulansen som förskolan ger” och ”barn behöver lära sig socialisera”. Det som många missar är just att det faktiskt finns forskning på att barn under tre årsålder inte behöver socialisera sig med andra barn. De behöver en trygg punkt (förälder) där de kan lära sig hitta sig själva. Det finns även forskning som visar att det är traumatiserande för småbarn (kring 1 år) att bli lämnade och inget som tyder på att det är välbehövligt för barnet att gå på förskola. Det visar sig att barn som börjat tidigt på förskola har högre risk för psykisk ohälsa när de är äldre. Detta är något som många inte vet om eller gärna vänder ryggen mot när man lyfter. Vi förstår också att många inte kan vara hemma med sina barn hur länge som helst, men som jag nämnde tidigare så tycker jag att det är viktigt att ändå läsa på och tänka vad man vill för sig själv och sin familj. Inte bara göra utifrån vad normen säger att man bör.

Jag tänker också såhär, att ha en treåring hemma är OTROLIGT ansträngande. Allt man gör är fel och även när man gör ”rätt” så är det fel. Den lilla människan försöker att bryta sig fri och vill kunna allt själv. De är stora och vill bestämma allt. Det är en bergochdalbana med känslor som kokar över hela dagarna och vi går mellan gråt, kramkalas och skratt hundra gånger på en dag. Att då lämna bort det här lilla känslopaketet till någon annan att guida, någon som inte är där för att sitta och kramas och pussas när känslorna tar över. Att vi inte skulle få vara den trygga punkten när känslorna tar över känns helt enkelt inte rätt.
En annan aspekt på detta är också friheten. Att vi varje dag kan ta dagen som den kommer och efter dagsform. Vi behöver aldrig dra upp barnen tidigt på morgonen och inte hinna äta frukost ihop. Att kunna fråga barnen varje morgon vad de vill göra och kunna anpassa schemat efter deras önskemål. Vill vi gå till skogen kan vi göra det, vill man leka med andra har vi kompisar eller öppna förskolan. Det finns alltid något att göra som passar barnens behov för dagen. Och att vi får vara med och uppleva och lära tillsammans. Det är guldvärt för oss.
Det finns otroligt många fler aspekter på detta och jag skulle kunna skriva en bok kring ämnet. Men jag tror jag har fått med några av de viktiga punkterna i alla fall.
